XCORSET

100 év alatt ennyit változott a fürdőruha divat

2018. június 02. 08:24 - xcorset

 

 

A divatban az a jó, hogy folyamatosan változik, megújul, majd ismét visszatér, tehát a retró is mindig lehet trendi, így nem biztos, hogy megéri kidobni a megunt darabokat.

Fürdőruhák esetében ez fokozottan igaz, érdemes időtálló darabokat vásárolni, de persze szerezzetek be melléjük néhány különlegesebb darabot is! Ideje felfrissíteni, hogy miként alakult a strandviselet az elmúlt 100 évben – érdekes lehet megismerni.

 

1920

Ekkor már kezdtek merészebbek lenni a nők (korábban hosszú ruhákban strandolhattak csak) és a mai kornak megfelelő tunika szabású fürdőruhát viseltek, általában rövidnadrággal vagy egy teljes overált. Ám nem volt mindegy ezeknek a hossza, volt egy mérce, aminél nem lehetett kisebb! Azért nem lehetett könnyű így elindulni a strandra…

 

1930

Itt már egyértelműen megjelent az egyrészes fürdőruháknak megfelelő szabás és a bő, pamut viseletek helyett elasztikus, testre simuló darabokat viseltek a hölgyek, amelyek sok kíváncsi férfi tekintetet vonzottak akkoriban.

 

1940

Megjelentek a kétrészes változatok, magasderekú sort+topok képében, így még több bőr villant ki. Később a sortok mellett megjelentek a szoknya alsórészek is, így már igazán divatosnak számítottak a strandoló nők.

 

1950

Itt már elkezdték gyártani a mai kornak megfelelő felsőrészeket, merevítővel és kosárral. Felfedezték a díszítést is, így flittereket, gyöngyöket és fodrokat is felhasználtak már. Ezek a részletek a mai napig jellemzőek a fürdőruhákra, bár a praktikusságuk vitatott.

 

1960

Megjelentek a különböző formák, aszimmetrikus szabásvonalak és a mintás anyagok is egyre népszerűbbek lettek a bikinik és az egyrészes verziók tekintetében is. Ezekben az években kezdtek népszerűvé válni a fejkendők és kalapok, ekkor már nem csak napvédő funkciójuk, de a divat miatt is viselték.

 

1970

Egyre merészebb kivágások, falatnyi bikinik és geometrikus, nonfiguratív minták jellemezték ezt az évtizedet. Ez nem meglepő, hiszen ekkor élte virágkorát a hippi életforma, amelyre a szabadság, a szemérmetlenség volt igazán jellemző.

 

1980

Itt jelentek meg először az igazán mély, drámai hátkivágással ellátott egyrészes fürdőruhák, amelyek idén is nagy sikernek örvendenek. Egyre merészebb, tarkább anyagokkal dolgoztak és előtérbe kerültek a sportosabb fazonok is.

 

1990

A derékra merészen felívelő, már-már sokat mutató alsó megoldás ekkor jött divatba és kultikusnak számított a fürdőruhadivatban. Megjelentek az első olyan darabok, amelyek a nőies alakot hangsúlyozták, gyakran övvel kiemelve azt. Itt tért vissza kicsit az 1920-as évekre jellemző kétrészes viselet, amelyet ma tankiniként ismerünk.

 

2000

Nem sokat változott a divat, továbbra is népszerű volt a tankini, akár sportosabb, lezserebb verzióban, pamut anyagokból elkészítve.

 

2010

Ismét képbe kerültek a néhány évig cikinek számító egyrészes fürdőruhák, de természetesen a bikinik térhódítása is folytatódott. Nagyon népszerűek voltak a szimpla, háromszög fazonú felsőrészek és a tangás alsók.

 

2018

Idén aztán bármiben strandolhatnak a nők! Lehet fodros, szexi, sportos és vagány is, szinte bármit megkapni jelenleg a piacon. Idén is nagyon népszerűek az egyrészes darabok, amelyek ma már nagyon nőiesek és merészek.

 Mindegyik korszaknak megvolt a maga szépsége a strandviseletben is!


A képek forrása: Pinterest

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://xcorset.blog.hu/api/trackback/id/tr5514330875

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása